Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Jarlsberg Travbane

Jarlsberg Travbane

  • av
Jarlberg travbane

Det är inte bara i Sverige som vi har stora travbanor. I Norge hittar du till exempel Jarlsberg travbane där man har kört lopp enda sedan 1935. Det är alltså en väldigt anrik bana. Den är belägen cirka 1 kilometer utanför en stad som heter Tönsberg. Om du är på besök i Norge kan du alltså passa på att se en travtävling live. Den huvudsakliga tävlingsdagen för Jarlsberg är fredagar men det förekommer även undantag. Det är som mest hektiskt under juli då det är Grand Prix trav. Banan anordnar ungefär 40 tävlingar under ett år.

Jarlberg travbane är en bana på 1000 meter

Jarlsberg travbane är 1000 meter och räknas som en av de snabbaste banorna i Norge. Faktum är att sju nationella rekord har ägt rum på banan. Det är flera kända kuskar som har banan som sin hemmaplan. En av dessa är Erik Höitomt. Om du är lite insatt i norsk travsport har du säkerligen hört namnet en eller två gånger. 

Flera stora lopp genom åren på Jarlberg travbane

Det största loppet som du kan se på Jarlsberg travbane är minnesloppet för Ulf Thoresen. Det följs av Jarlbergs Grand Prix. Om du vill se det bästa norsk trav har att erbjuda ska du alltså boka in någon av dessa lopp. En fördel med Jarlberg Travbane är att den ligger så nära Sverige. Från Strömstad tar det endast cirka 2 timmar med bil att nå banan. Det är alltså inga problem att åka över dagen och göra en utflykt. ATG streamar också regelbundet från Jarlsberg på sin hemsida. Då kan du följa med i loppen vart du än befinner dig.