Hoppa till innehåll

Elitloppet

Den största travhändelsen i Sverige är utan tvekan Elitloppet. Det arrangeras alltid den sista söndagen i maj på mors dag och går på Solvalla. Första gången som det hände var 1952. Nu räknas det som en riktig klassiker i travsammanhang. I Elitloppet så bjuder man alltid in 16 stycken ekipage som får tävla mot varandra i två kvalheat. De fyra bästa från varje omgång gör sedan upp i en final. Den häst som springer hem förstapriset kammar hem hela tre miljoner kronor.

Elitloppet

Ett av världens största travlopp

Elitloppet brukar räknas som ett av världens största lopp tillsammans med Prix d’Amérique och Hambletonian. Med svenska ögon sett är det dock det största loppet och något som alla travtränare och kuskar strävar efter. Det är en stor seger bara att vara med i Elitloppet.

Nu på senare år har det även blivit en stor publikfest som bara växer för varje år. Svensk travsport har haft lite svårt att generera vinst på senare år och därför är denna tävlingshelg extremt viktig. Elitloppet har blivit en symbol för hela travsporten. Det är en otroligt härlig atmosfär som infinner sig på Solvalla och det är en härlig upplevelse. Har du ännu inte besökt loppet rekommenderas verkligen ett besök.

Lite historia om Elitloppet

Från början hette tävlingen Solvallas Jubileumslopp innan det bytte namn till nuvarande Elitloppet. Första starten gick år 1952 och vanns av ett ekipage vid namn Walter Haitmann och Permit. Sedan dess har man kört loppet varje år. En vinst som sticker ut är 2020 års upplaga. Där vann Christoffer Eriksson och hästen Cokstile efter att favoriten diskvalificerats efter loppet var slut. 

Elitloppet är höjdpunkten över en helg med anrika lopp. Andra höjdpunkter är Sweden Cup. På lördagen kan du även spela på ett traditionellt V75 eller V4. Det är en chans att få se alla världens bästa hästar göra upp på Solvalla. 

Så kör man Elitloppet

Loppet körs med autostart och en distans på 1609 meter. De två kvalomgångarna börjar på förmiddagen och finalen startar på eftermiddagen. För att få delta i loppet måste du antingen ha fått en inbjudan eller segrat i något prestigefyllt lopp.

Spela på det vinnande ekipaget

Du kan hitta odds för vinnare på Elitloppet ganska lång tid i förväg. Den stora fördelen med att spela tidigt är att hästarna ofta har högre odds. Om det finns en favorit som du verkligen tror på kan du alltså lägga in ett tidigt spel. Då spelar du på ett förutbestämt odds som inte kommer ändra sig. 

Förutom vinnare brukar du även kunna spela på topp 3. Då ska du alltså välja ut vilka hästar som kommer på pallen. Det finns även något som kallas “head to head”. Då ska du välja vem du tror vinner av två hästar. De kan komma på vilken plats som helst i loppet, det viktiga är att hästen slår den utvalda motståndaren. 

ATG har flera roliga alternativ

ATG är störst på trav i Sverige och de har också många alternativ som du kan spela på. De har också rörliga odds som uppdaterar sig ända till start. Ju fler som spelar på en häst desto lägre odds kommer den få. Det betyder att det kan ske ganska stora förändringar ju närmare loppet man kommer.

Att besöka Elitloppet och Solvalla

Som vi redan nämnt är det en härlig upplevelse att besöka Solvalla och se Elitloppet med egna ögon. Varje år släpps ett program så du ser vad som kommer hända under helgen. Då vet du exakt när dina lopp startar. Detta program släpps ganska lång tid i förväg så du har goda chanser att förbereda dig. Finalen för Elitloppet brukar börja 17.45 på söndagen. Alla tävlingar slutar sedan omkring 18.40. 

Skaffa bra sittplats på restaurang

Om du vill se loppet från sin bästa sida ska du försöka få en plats i någon av restaurangerna. Du får dock vara beredd på att de är väldigt populära. Det finns flera olika restauranger där de har en blandad meny. Om det är något som lockar får du vara ute i god tid med att boka bord. Det gäller särskilt om ni är ett lite större sällskap. 

Så tar du dig till Solvalla

Det finns många sätt du kan ta dig till Solvalla. Om du vill resa med kollektivtrafiken kan du välja mellan pendeltåg, buss eller tunnelbana. Du åker först ut till Sundbyberg och kan sedan ta buss 113 som stannar utanför Solvalla. Just under denna helg går det även direktbussar från Cityterminalen med destination Solvalla. Dock kan du bara ta dig ut till loppen. När du ska tillbaka till Stockholm måste du utnyttja den vanliga kollektivtrafiken. 

Det går självfallet också ta bilen men du får bara beredd på att parkeringsmöjligheterna är väldigt begränsade. Därför brukar de flesta rekommendera att du låter bilen stå hemma och försöker ta dig ut på något annat sätt. Om du ändå bestämmer dig för att ta bilen behöver du bara följa skyltarna mot Bromma flygplats och sedan svänga av när du kommer till Solvalla. Det tar ungefär 20 minuter att köra från Stockholm centrum ut till travbanan. Dock får du räkna med lite längre tid under Elitloppet på grund av köerna.

Vanliga frågor och svar om Elitloppet

Det gör du genom att gå in på Solvallas hemsida och bokar direkt via dem. 

Det är uppdelat i 3 olika lopp. De första två loppen är kval och det sista är final. Du kan se i programbladet när loppen börjar.

Den häst som vinner brukar få en summa mellan tre miljoner upp till fem miljoner kronor.

Det är alltid på mors dag, alltså den sista helgen i maj. Det är flera roliga tävlingar under helgen men det är Elitloppet som är det stora dragplåstret.

Du kan gå in på Elitloppets hemsida och se om det finns några platser. Det brukar dock bli fullt ganska snabbt så du får vara ute tidigt. Det finns flera olika matställen att välja på.