Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Travhästar

Travhästar

  • av
travhästar

Travsporten vore ingenting utan sina travhästar, det kan vi nog alla vara överens om. Det finns några hästar som är lite extra folkkära inom svensk travsport. Om du spelar regelbundet på trav kommer du säkerligen också få dina favorithästar som du håller lite extra på. Kanske är det en häst som sprungit hem en hel del pengar eller bara någon som har det där lilla extra? Det finns både en äldre generation travhästar och en yngre generation. Dessutom kommer det nya genombrott hela tiden vilket är både roligt och spännande. 

Några kända travhästar genom tiderna

Om du har följt travet under en längre tid har du säkerligen lagt ett par hästar på minnet. Den lite äldre generationen minns säkerligen namn som Legolas och Ego Boy. Om du tittar på trav idag är du säkert bekant med Månprinsen och Nuncio. Travhästar hjälper oss att skapa härliga minnen oavsett om du tittar live på travbanan eller på TV. 

Alla travhästar är unika och har en unik historia. Om du någonsin sett en intervju med en hästägare på TV får du en uppfattning av hur speciell en häst kan vara. Det är ett stort team bakom varje häst. Du har bland annat hästskötare och tränare. Sedan har du även en kusk som kör hästen. Denne person är också viktig. Det gäller att kusken och hästen har ett bra samarbete för att allt ska stämma. 

Flera kända profiler

Travhästen Ego Boy var den första riktigt folkkära hästen. Han gjorde entre samtidigt som trav blev populärt bland svenska folket på 70-talet. Trav är verkligen en sport som har hängt med under alla dessa år. Det är få hästar som kan skryta med samma CV som Ego Boy. När han tävlade var det tredubbelt så många svenskar som kollade på travet. 

Legolas går ofta under namnet sagohästen och är en stor profil. Faktum är att han fick gratis foder sitt resterande liv tack vare de fantastiska prestationerna på travbanan. Nu lever hans minne kvar hos ATG och travsporten i stort. 

Dessa travhästar används i Skandinavien

Ser man till hela världen så är det främst varmblodshästar som används inom trav. I Skandinavien så är det även vanligt med kallblod. Det finns även hästraser som är speciellt avlade för att syssla med just travsport. I Sverige är den vanligaste hästen en Amerikansk travare. Under ett lopp så håller travhästarna ofta en fart på cirka 50 kilometer i timmen. Det får alltså riktigt fort när de bästa hästarna är igång. 

Köpa travhästar och börja tävla

Om du har en större summa pengar som du vill investera kan ett alternativ vara att köpa en travhäst. Du behöver inte träna denne själv utan kan bara stå som ägare. En travhäst börjar normalt tävla när denne är tre år. Dock får du räkna med att det är mycket kostnader runt omkring. Du måste betala för transport, stallplats, träning och ge ersättning till kusk och tränare. Det underlättar därför om man har en viss passion för trav. 

Enligt experter behöver en häst köra in runt 150 000 kronor per år för att det ska löna sig. Det är inte en omöjlig uppgift. Däremot får du räkna med att en ung häst måste ha tid att komma in i tävlingarna. Det kan dock bli en bra sidoinkomst om du lyckas träna upp en bra häst. Det är dessutom en rolig hobby där du har chansen att lära dig mycket om trav. 

Utfodring och skötsel spelar stor roll för karriären

De unga åren är otroligt viktiga för en travhäst. Den måste röra på sig regelbundet och tränas på rätt sätt. Om en tränare eller skötare gör misstag kan det förstöra hela karriären för en lovande häst. Då spelar det inte så stor roll om en travhäst har bra gener eller inte. En travhäst behöver även tid att återhämta sig precis som vi människor. Därför är det viktigt att en travhäst får vila regelbundet. 

Om du är intresserad av trav kan du alltid läsa på om olika stall och hur de tränar sina hästar. Normalt så har varje stall en hemsida där du kan läsa mer om de olika hästarna och hur de arbetar. Kanske har det till och med videos där de filmar lite av det dagliga arbetet? Det brukar även gå program på TV4 där du får följa med olika travtränare i deras vardag. Då följer man både arbetet hemma på gården och resor till tävlingar. Det är perfekt för dig som älskar trav och som vill veta lite mer om hur det går till bakom kulisserna. Då kanske du lär dig saker som du kan ta hänsyn till när du ska tippa.