Hoppa till innehåll

Prix d'Amérique

Prix d’Amérique anses av många vara världens största travhändelse och det körs alltid på banan Vincennes som ligger i Paris. Loppet går av stapeln i januari varje år och det är endast hingstar och ston som får delta. Det första loppet arrangerades 1920 eftersom fransmännen ville hylla amerikanerna efter det första världskriget. Nu kör man på distansen 2 700 meter. Här får alla de bästa hästarna mäta sina färdigheter mot varandra.

Black Horse Side View

Prix d'Amérique - ett travlopp du inte får missa

Om du vill uppleva en riktigt stor travhändelse så ska du se på Prix d’Amérique. Vi har haft en del svenska segrar genom åren. Den första kom 1950 då Sören Nordin vann tillsammans med hästen Scotch Fez. Den segern blev ett bevis på att det faktiskt går att utmana fransmännen på deras hemmaarena. Ser man till historien så är det dock stark fransk dominans enda fram till idag. 

Andra svenska segrar i loppet

Det var Berndt Lindstedt som segrade 1973 och det satte verkligen svensk trav på kartan. Nästa svenska seger kom 1995 och då genom en kvinna. Det var Helen A. Johansson och hästen Ina Scot som skrev in sig i historieböckerna på flera sätt. Det var verkligen en speciell stund i en annars så mansdominerad sport. 

En annan svensk seger som vi minns är Björn Goop och hästen Readly Express. Det är också den senaste raden. Nu väntar vi spänt på att fler svenskar ska skriva in sig i historien och ta hem svenska segrar på Vincennes.

Så kan du få biljetter till Prix d'Amérique

Du kan köpa en enkelbiljett om du bara vill besöka loppet i Paris en dag. År 2022 kostade biljetterna 10 euro vilket är ett överkomligt pris. Det som du måste tänka på är att det kan vara ont om parkeringar. Det finns vissa premiumplatser du kan stå på för en extra kostnad men dessa tar slut väldigt fort. De flesta väljer att ta en taxi eller Uber ut till banan. Det kostar ungefär 40 euro. 

Inne på Vincennes finns det även tre härliga panoramarestauranger med fantastisk utsikt över banan. Tyvärr så måste du normalt ha kontakter för att få ett bord på någon av dessa. Du kan dock få ett bord om du bokar via en lite större resebyrå. Att åka på Prix d’Amérique kräver alltså en hel del planering och det gäller att du är ute i god tid.

Så spelar du på Prix d'Amérique

Även om du inte kan vara på plats på Prix d’Amérique kan du alltid spela på loppen. Det har till exempel blivit väldigt populärt att lägga sina spel i förväg. En del är ute flera månader i förväg när de ska lämna in sina kuponger. Om du spelar tidigt får du ofta ett högre odds än när du spelar live. Det beror på att man räknar med att hästen kan strykas i loppet. Du får inte pengarna tillbaka för en struken häst om du spelar långt i förväg. Det får du dock om du spelar på banan. 

Exakt vad du kan spela på skiljer sig lite mellan olika spelbolag. De flesta brukar erbjuda spel på vinnare och vilka hästar som placerar sig inom topp 3. Ju närmare loppet du kommer desto fler specialspel brukar dyka upp. Hos en del kan du till exempel betta på att svensk häst ska vinna. Det betyder mycket för svensk travsport när svenska hästar vinner. 

Håll utkik efter olika spelkampanjer

I mitten av januari kan det dyka upp vissa spelkampanjer som är specifika för Prix d’Amérique. Det kan till exempel handla om boostade oss. Om du är medlem hos olika spelbolag är chansen stor att du får dessa erbjudanden på mejl. Du kan även hålla utkik hos de olika sajterna för att se aktuella kampanjer.

Att kvalificera sig till loppet

Det är inte vem som helst som får vara med och köra loppet i Vincennes. En häst måste uppfylla vissa krav för att kvalificera sig. Hästen måste antingen ha sprungit in en stor summa pengar eller fått tillräckligt många poäng i B-loppen. Det går även kvalificera sig genom att vinna vissa utvalda B-lopp. Alltså är det en garanti för att få se några av de bästa travhästarna i världen.

Om du vill ha en bättre chans att vinna kan du även kolla på B-loppen. Då är det möjligt att följa en häst under en längre tid och se hur den presterar. Det kan ge dig stora fördelar när det är dags för det avgörande loppet.

Prix d'Amérique körs på Vicennes

Travbanan Vincennes är ett riktigt mecka för alla som älskar trav. Det är också här som Prix d’Amérique går av stapeln. Det är en otroligt vacker bana där man enbart kör trav. Banan är dessutom helt unik i sitt utförande. Innan loppet kör igång samlar man alla hästar och kuskar i en liten fålla. När starten går är det upp till varje ekipage att sätta sig i den bästa startpositionen. På så sätt skiljer det sig mycket från svenskt trav. Distansen är hela 2 700 meter vilket är riktigt tufft. Det är därför bara de bästa hästarna får vara med och tävla.

Vanliga frågor och svar om Prix d'Amérique

Det finns flera spelbolag som erbjuder odds på Prix d’Amérique. Några av dem är Betsson och Unibet.

Ja, det brukar gå att streama loppet från ATG:s hemsida. Även Svenska Spel erbjuder live streaming.

Det började köras 1920. Det var dock uppehåll under 1940 och 1941 på grund av andra världskriget.

Ja, totalt så har en svensk segrat åtta gånger i loppet. Björn Goop är den enda kusken som har vunnit två gånger. Det gjorde han dessutom med två olika hästar.

Prix d’Amérique går av stapeln i Paris på en bana som heter Vincennes. Det är en av de kändaste travbanorna i världen. Loppet är öppet för publik så du kan planera en resa till den franska huvudstaden om du vill uppleva loppet live. Dock måste man vara ute i god tid för att få tag på biljetter.