Hoppa till innehåll

Spela på trav

Att spela på trav är ett stort nöje för många och det är inte så konstigt att det lockar tusentals människor varje vecka. De flesta väljer numera att spela online hos ATG eller andra spelsajter. Sedan den svenska spellagen trädde i kraft 2019 har ATG inte längre monopol på trav i Sverige. Däremot är de fortfarande störst. Du kan antingen spela på de stora loppen som V75 eller mindre lopp som V4. Många väljer även att spela på det som kallas Dagens Dubbel.

Om man kollar på hur mycket pengar det ligger i potten är det föga förvånande att det finns ett så stort intresse för trav. Det är inte sällan det blir miljonutdelning om du prickar in 7 eller 8 rätt. Antalet lopp skiljer sig beroende på vilken travtävling du spelar på. Principen är dock alltid densamma. Lär du dig bara plocka ut din kupong kan du spela på alla loppen.

spela på trav

Att spela på trav handlar om kunskap

Trav är på många sätt ett kunskapsspel. Du måste vara påläst om de olika hästarna för att ha en bra chans. Men hur bra research du än gör så finns det fortfarande risk för skrällar och oväntade vinster. Det är lite det som är tjusningen med trav. Det gäller även att ha turen med sig. 

En sak är viktig att komma ihåg och det är att du aldrig blir helt fullärd utan det finns alltid mer att lära sig om svensk travsport. Det kommer ständigt nya kuskar och hästar om förändrar förutsättningarna.

Det finns flera olika typer av travspel

Beroende på vilken spelsajt du väljer finns det väldigt många olika typer av travspel. Hos ATG kan du till exempel spela poolspel men inte på fasta odds. På andra sidor är det tvärtom. Här kommer en introduktion till de olika speltyperna som finns. 

Poolspel

De största poolspelen är V75 och V86 som du hittar hos ATG. Då samlas alla insatser i en stor pool och fördelas sedan ut mellan de som har flest rätt. Även ATG tar en liten del av potten. Eftersom det rör sig om så många insatser blir det lätt miljonutdelning, i alla fall om du lyckas få in alla rätt. 

Fasta odds

Ett fast odds är den vanligaste formen av betting och betyder att du spelar på ett fast odds som är fastslaget av professionella oddsmakare. Ju större favorit en häst desto lägre odds kommer den att ha. Det är alltså större chans att du får in ett lägre odds men det kommer inte ge lika hög utdelning som när det sker en skräll. Många väljer därför att spela på flera hästar i samma kupong för att få upp oddset lite. 

Rörligt odds

Rörligt odds kallas även för live odds och ändras beroende på människors spelmönster. Om det är väldigt många som bettar på en viss häst kommer dennes odds att sjunka. En häst kan därför gå från obetydligt till en av favoriterna på några timmar. Därför kan det vara bra att logga in på spelsajten en stund innan loppen och studera hur oddsen ändrar sig.

Ta hänsyn till dessa faktorer när du spelar

Det finns många olika faktorer du får studera när du ska välja ut dina hästar. Först och främst bör du titta på vad hästen och kusken har gjort för tidigare resultat. Det säger dock inte allt. Ibland kan en häst bli trängd och hamna på en oförtjänt dålig plats. Men om hästen har gjort flera bottenplaceringar på rad är det kanske något som inte riktigt stämmer. Det är alltså ett bra verktyg men det säger inte allt om hästens chanser. 

En annan sak som är väldigt viktig att tänka på är vilket startspår hästen har. Hästar som startar längst fram, alltså spår 1-8 har en tydlig fördel gentemot de som startar i de bakre spåren, speciellt om det rör sig om en snabb häst. En långsam häst kan dock lätt bli instängd om den startar i de främre spåren. Du bör även studera om hästarna ska starta på volt eller bakom en bil. 

Kolla vad hästen har för utrustning

En annan faktor som många kanske inte är så bekanta med är hästens utrustning. Det kan till exempel vara om hästen går från att tävla med skor till att tävla barfota. Oftast är sådana förändringar positiva men det kan ta lite tid för en häst att vänja sig. Om hästen vantrivs kan den börja galoppera. Om det händer så blir hästen diskad från loppet. Hos ATG ser du om det har skett någon förändring med utrustningen. 

Ytterligare något som kan spela roll är vilken travbana som anordnar travet. Alla hästar trivs inte på alla banor. Det finns väldigt bra information om detta på nätet. Du kan alltså se hur en häst har presterat på olika banor. Du kan även ta hänsyn till en om en häst har behövt göra en lång resa eller inte. 

En sista sak som vi vill nämna är hästens odds. Det är förmodligen en av de enklaste sakerna att ta hänsyn till. Om hästen har ett lågt odds betyder det att det finns många som tror på den. Ett högt odds indikerar motsatsen. Är en häst storfavorit är det dock inte alltid det är värt att spela på.

Ta dig tiden att läsa på om att spela på trav

Som du hör finns det otroligt mycket du kan läsa på om och grotta ner dig i gällande travet. Det är dock långt ifrån alla som vill eller har tid att lägga ner energi. I slutändan är det bara du själv som vet om du tycker det är värt det eller inte. Det är ju trots allt mycket enklare att bara köpa en andel. Det finns inga rätt och fel utan du väljer själv hur du vill spela. I början kanske du köper andelar och plockar ut dina egna hästar när du blivit lite mer varm i kläderna.

Spela på trav online hos ett svenskt casino

Om du vill spela på travet online kan du enkelt registrera dig på en spelsida med BankID. Sedan sätter du bara in pengar och börjar plocka ut dina hästar. ATG är långt ifrån det enda alternativet idag. 

Vill du titta på loppen samtidigt är det möjligt att streama dessa. Då rättar du även din kupong i realtid. Det är väldigt spännande att följa loppen samtidigt som du ser hur många rätt du har. Du kan följa med i loppen på TV, via ATG play eller en annan stream. Det beror också på lite vilket lopp det handlar om. V75 och V86 är de lopp som drar till sig mest uppmärksamhet i Sverige. 

Alltid stora vinstchanser

En av anledningarna till att det är så populärt att spela på travet idag  beror på att det finns så stora vinstchanser. Speciellt när det kommer till de större loppen på helgerna.

Ju mer du sätter dig in i svensk travsport desto roligare kommer det bli. Du kan läsa på hästarna och kuskarna och trav i allmänhet. Det finns väldigt mycket information att hämta på nätet. Du bestämmer själv hur mycket tid du vill lägga på att lära dig spela på trav. 

Vanliga frågor och svar om att spela på trav

Om du köper en Harry Boy låter du datorn plocka ut hästarna åt dig. Allt du behöver göra är att fylla i hur mycket pengar du vill spela för. Det finns ett chansspel och ett favoritspel samt Harry Boy original.

Totalt finns det 33 stycken och de är utspridda över hela landet.

I Sverige är det V75, V86 och V64. Det finns även flera stora tävlingar utomlands i länder som Frankrike och Norge.

Ja, det finns vissa dagliga tävlingar som till exempel Dagens dubbel.