Hoppa till innehåll

High five travspel

Om du har tröttnat på de vanliga spelformerna kanske high five travspel lockar dig? Det är ett nytt travspel som Svenska Spel lanserade 2020. I stort sett går det ut på att du ska plocka ut de fem bästa hästarna i rätt ordningsföljd. Det är ett klurigt men roligt spel med stora vinstchanser. Det är också roligt att det kommer lite nya spel som rör om i svensk travsport.

Horse races

En introduktion till High five travspel

High Five är ett exklusivt spel från Svenska Spel och är en kopia på det franska spelet Quninté. Det räknas som världens största streckspel. Omsättningen skiljer sig från dag till dag men brukar ligga omkring 30 miljoner. Det avgörs en gång om dagen på en travbana från Frankrike. Du kan alltså spela alla dagar i veckan om du skulle vilja. Du betalar 20 kronor per rad varje gång du spelar. 

Om du spelar på söndagar är du alltid med och tävlar om en garanterad vinst på fem miljoner kronor. Du kan antingen spela hos ett ombud eller skapa ett konto hos Svenska Spel. Då är fördelen att du kan logga in när du vill. Det fungerar även att spela från en mobil om du skulle vilja det. 

De största vinsterna på High Five travspel

Innan Quinte kom till Sverige har spelet genererat en del höga vinster i Frankrike. Under 2019 betalade man ut hela 367 miljonvinster till lyckligt lottade spelare. Det finns alltså riktigt stora pengar att spela om ifall turen är på din sida. Den högsta vinsten någonsin ligger på mer än 100 miljoner kronor.

Så spelar du High five travspel

Du kan vinna på två olika sätt när du spelar High Five. Du ska dels hitta de fem främsta hästarna och tippa dem i rätt ordningsföljd. Men du kan även vinna om någon av de fem hästarna kommer först i mål. Om du sätter en high five kommer du inte få någon utdelning på fyra eller tre rätt. Det är alltså en utbetalning per kupong som gäller. 

Exakt hur mycket du vinner beror på vilket radpris du spelar. De flesta spelar 20 kronor men det går även spela så lite som 5 kronor om du hellre vill det. På söndagar är det dessutom jackpott om du prickar in de fem första hästarna i rätt ordning.

Skapa ett konto hos Svenska Spel

Om du inte redan har ett konto hos Svenska Spel är det första steget. Du kan öppna ett med BankID om du vill. Sedan gör du en insättning och klickar dig fram till kupongen för high five travspel. På kupongen får du välja vilken plats du tror en häst placerar sig i loppet. Du kan välja mellan platserna 1-5. Finns det en häst du tror lite extra på kan du välja att den ska placera sig i topp 3. 

Även om du har koll på svensk travsport är det inte alltid så lätt att veta vilka franska hästar som är värda att spela på. Därför finns det lite information om varje häst på spelkupongen. Du kan till exempel läsa om hur det har gått för hästarna i de senaste loppen. Ett high five spel kan både vara trav och galopp. När en häst blir struken kommer du bli tilldelad en reserv. Du kan välja ut dina egna reserver om du hellre vill det. 

Går det spela High Five hos ombud?

Om du vill snacka med andra spelare och hålla i din fysiska kupong kan du alltid spela hos ett ombud för Svenska Spel. För vissa betyder det mycket att kunna hålla i spelkupongen och följa med i loppen. Svenska Spel har ombud över hela Sverige och det är enkelt att hitta en butik via deras hemsida. Kom ihåg att du måste legitimera dig om du vill spela hos ett ombud. 

Oavsett om du spelar hos ett ombud eller online går det även att köpa andelar på High Five travspel. Det är perfekt om du inte vill tippa själv eller inte har tiden att sätta dig in i alla hästar. Vid vinst delar alla som köpt en andel lika på pengarna.

Vanliga frågor och svar om High Five travspel

Du ska pricka in den exakta ordningen för vilka hästar som kommer på placering 1-5. 

Ja, det gör det eftersom det är en fransk produkt. Det kan vara både från galopprace och trav. 

Ja, det kan du om du loggar in på Svenska Spels hemsida. Dock är det med engelska kommentatorer.

Det är ett av världens största streckspel och det omsätter omkring 30 miljoner kronor varje dag.