Visste du att det finns hela 33 stycken travbanor i Sverige? Dessa är utspridda över hela landet från norr till söder och bjuder på mycket underhållning under ett år. Några av de kändaste är Solvalla, Kalmar, Halmstad, Umeå och Jägersro. Solvalla är dock Sveriges nationalarena och ligger i Stockholm. Det är här som Elitloppet går av stapeln varje år. Alla travbanor har dock sina unika egenskaper och kan skilja sig åt. Det är små detaljer som kan ha avgörande betydelse för tävlingarna.
Vilka travbanor i Sverige är störst?
Det finns i huvudsak tre travbanor som räknas som de största inom svensk travsport. Solvalla i Stockholm har vi redan nämnt. Den har sällskap av Åby i Göteborg och Jägersro nere i Malmö. De är större i den bemärkelse att de har plats för mer publik. Därför får de också lite fler tävlingar under en säsong i jämförelse med andra travbanor. Den nordligaste travbanan ligger dock i Boden.
Oavsett vart du bor i Sverige finns det alltså en stor chans att du har nära till en travbana. Det är en väldigt rolig och spännande upplevelse att gå på ett trav som V75 eller V86. Då kan du även spela direkt på plats.
Kostar det pengar att gå in på travbanorna?
De flesta travbanor i Sverige tar inträde för alla typer av lopp. Som ett exempel kostar det ungefär 90 kronor att gå in på V75 på Solvalla. Du kan kolla direkt på travets hemsida vad det kostar att gå in. Hos vissa går det även att köpa biljett direkt på hemsidan.
Många travbanor har också en fin restaurang där du har utsikt över hela travbanan. Under större event blir det snabbt fullsatt här. Vill du vara säker på att få en plats är det bäst att boka plats i förväg. Då kan du även gå in på hemsidan till den travbana du är intresserad av och se om det går att boka plats till en specifik dag. Om det gäller stora lopp som exempelvis Elitloppet gäller det att vara ute en god stund i förväg.
Lär dig om olika travbanor
Ju mer kunskap du har om olika travbanor i Sverige desto bättre chans kommer du ha när du ska lämna in dina spel. Något som är väldigt viktigt är att kolla vilka banor som har open stretch och vilka som har en vinklad startbilsvinge. Det är även bra att kolla vilka banor som har ett långt respektive kort upplopp. Många hästar har ett par banor som de trivs lite extra bra på. Om du verkligen vill kamma hem de där stora prispengarna är det bäst att inte lämna något åt slumpen. Travbanan har stor påverkan på hur det kommer gå i loppen.
De flesta travbanor i Sverige är cirka 1000 meter men de kan även vara lite längre. Hästarna springer alltid åt vänster vilket även kallas rätvarv på travspråk. Den allra längsta travbanan i Sverige hittar du i Tingsryd. Den är hela 1609 meter lång. Dock har de inte så många stora travtävlingar där i nuläget.